Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikai és kínai napelem

2014.12.15

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai gyártó elkezdte érezni a nyomást a tisztességtelen külföldi exporttól. A cég nem találta magát, pénzt veszített, és a piaci részesedése az ázsiai versenytársakhoz képest látszólag csökkent. A gyártó úgy találta, hogy a hagyományos jogorvoslati lehetőségek nem sokat jelentenek. A versenytársak hasonló termékeket-napelemeket értékesítenek, a termelési költségeik jelentősen alacsonyabban tarthatóak a jelentős állami támogatások miatt.

Néhány év után az amerikai napelem gyártó ipar felett sötét felhők gyülekeztek. Sok amerikai versenytárs távozott az üzletből, és maguk a vállalatok veszélyeztették önmagukat az árak alá vágásával. Kevés alternatíva maradt, egy vezérigazgató benyújtott egy keresetet a külföldi versenytársakkal szemben. Amikor a bejelentés megtörtént a cég ellenfelei lecsaptak.

Néhányan azt mondták, a cég termékeinek olcsóbb alkatrészre kell váltani, vagy alacsony árrést kell alkalmaznia, ill. számolják fel cégeiket. Mások szerint a dömping ajándék az amerikai fogyasztóknak és a kereskedelemben is normalizálja az árakat. Ez a történet hasonlóan hangzik, mint a SolarWorld esete. Azonban a cég nem a SolarWorld, azonban reméljük, hogy az eredmények hasonlóak lesznek.

A múlt havi döntés értelmében a US Department of Commerce bevezette a dömpingellenes vámokat a tajvani és a kínai napelem gyártókkal szemben. A SolarWorld összesen kilenc győzelmet aratott a kínaiak ellen, a Kereskedelmi és Nemzetközi Bizottság döntése 2011-es szakaszában. Pete Danko úgy fogalmazott minden győzelem olyan, mint eddig. A végleges határozatok által a Kereskedelmi Minisztérium és az ITC decemberben és januárban az egyetlen fennmaradó lépést bontakoztatja ki. Az egyik oldalon, akkor a SolarWorld ellenfelei voltak. Köztük van egy csoport, a neve CASE, mely magába foglalja a kínai gyártókat és egyes telepítő cégeket, mint például a SolarCity és a REC Solar (ők az olcsó kínai import). A másik a Solar Energy Industries Association (SEIA) .

Ezek a csoportok azt jósolják, hogy a SolarWorld kereskedelmi ügylet, amely kárt okoz a napenergia-naperőmű-napelem iparnak, a SolarWorld importját korlátozni fogja, és kérje az Obama-adminisztrációt, hogy megkönnyítse a tárgyalásokat a kínai felekkel. Az Obama-adminisztráció eddig ellenállt ezekek a kihívásoknak, hogy részt vegynek a kereskedelmi ügyletben. Viszont most 2015-re meghatározták, hogy több zöldmunkahelyet létesítsenek a tengeren túlon.

A másik oldalon a SolarWorld és támogatói. Ezek közé tartozik több mint 250 vállalat, köztük sok berendezéseket gyártó cég, mint például a Future Energy. A 200 alkalmazottat foglalkoztató erős, Future Energy Savers egész Kaliforniában telepített napelemes rendszereket 1992 óta; legutóbbi telepítés a Fehér Ház tetejére került. Az erős amerikai napenergia-feldolgozóiparnak fontos a támogatás, az amerikai napenergia feldolgozóiparnak jól jönnek az új munkahelyek és az innováció. Míg a SolarWorld kezében több az ász, egyszerűen a stratégiájuk a kivárás, illetve a blöff, mert az gyanítják, hogy a kínaiak nem komoly tárgyalásokat akarnak.

Számos esetben a SolarWorld kijelentette, hogy hajlandó részt venni érdemi tárgyalásokban, amíg eleget tesznek két feltételnek, hogy biztosítsa bármely megállapodást. Először is, SolarWorld ragaszkodik a tárgyalásos megoldáshoz, hogy megszüntesse Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait. Másodszor, hogy a megoldásnak végrehajthatónak kell lennie. A SolarWorld ki akarja kerülni a felmerülő kérdéseket Európában, ahol a gyártók azt állították, hogy hatalmas csalás volt a tavalyi megállapodás az Európai Unió és Kína között. Ezek a feltételek értelme. Végül is, mi értelme jövőre egy kereskedelmi tárgyalásos rendezésnek, ha a nettó eredmény nem vezet célra. A kínai kormány jelezte érdekeltségét a beszélgetés alatt – a felfüggesztési megállapodás tetszene neki, de ez idáig ez egy nem nyilvánosan kínált javaslat.

Az eljárás az USA törvény szerint meghatározott, a kínai kormány tesz egy javaslatot, ha elfogadja a Kereskedelmi Minisztérium, miszerint felfüggeszti az esetleges végső megállapításait a napelem dömpingellenes ügyben, – ez a kiegyenlítő vámokat és a 2012-es eseteket érinti. Azonban a felfüggesztési megállapodások a kínai kormánynál nagyon ritkák, és a kínai rekordot tartani kell – kötelezettségeik teljesítésében az e megállapodások szegények. Amíg a megállapodás megszületik, a szokásos folyamat halad előre. Az amerikai kormány már gyűjti az előzetes adatokat, átlagosan 47 százalék a kínai import, és a Kereskedelmi Minisztérium folytatja a vizsgálatot: december 16 határidő.

Ha a szabályok ismét a SolarWorld javára válnak, akkor a végleges döntés 2015 január 29-én születik meg. Addig viszont marad egy nagy tétes póker játék, ki fog először emelni. Térjünk vissza az eredeti példára, egy amerikai gyártó kereskedelmi ügyére. A tárgyalásos rendezés végrehajtásra került. Ez a megállapodás véget vetett a dömpingellenes ügyeknek és a szubvenciónak, ezáltal egyenlő versenyfeltételek alakultak ki. Miután egy rövid emelkedés következett be az árakban, kis idő elteltével újra csökkeni kezdtek. A fogyasztók új, igényes innovatív termékeket kaptak. A számítástechnikai gyártó az Intel, újra virágzásnak indult, részben a döntésnek köszönhetően.

Nincs rá garancia, hogy a SolarWorld lesz a következő Intel.