Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ausztria illetéket ró ki a napenergiára

2014.11.17

A hónap elején Ausztria kiszabott egy 1,5 eurocent illetéket kilowattóránként a napelemet használok felé. A díj az úgynevezett “grid illeték.” A legújabb hír arról szólt, hogy Németországban díjat vetnek ki a megújuló villamos energiára (nem csak a napenergiára). Az ügyről helytelenül számoltak be Németországban, ők voltak az első ország, ahol ki akartak szabni napenergia illetéket. Viszont egy vita alkalmazhatatlan kontextust teremtett.

Az ellenállás a napelem-napenergia fronton más-más helyzetet teremt, Arizonában és Németországban. Nem ugyanaz a helyzet, viszont egy teljes cikk is kevés lenne ennek felfedésére. De úgy tűnik, hogy az osztrákok gyorsabbak voltak, mint a németek. A napelem telepítések után március 1-én 1,5 eurocentet kell fizetni, ez a “rács díj” a napenergia közvetlen fogyasztása, ha a napelem tömbök több mint 5000 kilowatt-órát termelnek évente. A szabály, amelynek mértéke a kapacitás – egy kilowatt generál mintegy 1000 kilowattóra villamos energiát Németország déli részén, így a napelemek nagyobb, mint öt kilowattot termelnek. A legtöbb napelem a magánlakásokban valószínűleg mentesülnek az ilyen méretű fizetés alól, de a napelemek több mint 20-25 %-át fokozatosan érinti.

A probléma gyökere, hogy 2010-ben tárgyalt a nemzetközi megújuló hivatal. Miután a grid paritás meghaladott egy értéket, lesz nagy rohanás a napenergia felé, ahogy az emberek egyre inkább képesek lesznek saját villamos energia előállítására – alacsonyabb áron, mint a hálózati költségek. Az átlagos kiskereskedelmi árak Ausztriában jelenleg mintegy 20 eurocent kilowattóránként, míg a betáplálási tarifák a napelem esetében a nemrégiben csökkentett 18-12,5 eurocent. Németországban 14 eurocent az átvételi ár az új napenergia törvény szerint.

Ausztria kimaradt a kiotói célkitűzésekből, és a mostani kiadása – 600.000.000 €. Ennyiért vásárolt elosztási jogokat. A napenergia-napelem támogatás ezzel szemben 36 millió euro. Mintegy 250 MW fotovoltaikus rendszer volt telepítve 2013-ban, bár ez volt a rekord. Az országban még mindig csak mintegy 350 MW beépített napenergia volt az év elején. Mégis, mivel Ausztria viszonylag kis népességű 8,5 millió ember (szemben a 80 milliós Németországgal), mintegy 600 MW napenergia található Ausztriában. Németországban 36GW napenergia áll rendelkezésre.

Az osztrákok így leszorították a napelem árát, csak egy hatoda az egy főre jutó telepített kapacitás, Németországhoz viszonyítva. Továbbá hangsúlyos, hogy rossz a megközelítése, a járuléknak kilowatt-óránként. A Nemzetközi Megújuló társaság egyetért, hogy milyen hatással van a burjánzó napenergia – a szemét rajta tartja, de az ügy ennél azért árnyaltabb.

Közvetlen fogyasztásra a napenergia alkalmas, viszont függetlenedni kell a hálózati csatlakozási díjtól. A napelemes embereknek szüksége van a visszatápláláshoz hálózati csatlakozási díjra – máshogy nem megy. Így tudják eladni a szolgáltatónak megtermelt felesleges energiát. Viszont a díjak gyakran meghaladják a tényleges költségeket.