Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Güssing, Ausztria – teljes egészében megújuló energia

2015.01.20

Volt egyszer egy kisváros Ausztriában, ahol nem volt jelentős az ipar és a kereskedelem. Napjainkban azonban az üzlet most virágzik, köszönhetően a helyi megújuló energiaforrásoknak. Güssing (lakosság: 4000) Kelet-Ausztriában található. 1988-ban a régióban a lakosság 27.000 fő volt.

Az egyik legszegényebb település volt az országban. A mezőgazdaságra támaszkodott, nem volt közlekedési infrastruktúra, a munkanélküliség nagyon magas volt.

A helyi lakosság 70 százalékának nem volt helyben munkája, Bécsbe ingáztak, ami 161 km-re van Güssingtől. Mivel a város két-harmadának nem volt munkája, a fiatalok is elszivárogtak, kialakult egy haldokló város. Emiatt a vasúti hálózat és az osztrák autópálya sem épült ki errefelé, és az energia költségek is rendkívül magasak voltak. Abban az időben a város alig engedhette meg magának az éves 8.100.000 $ éves fosszilis üzemanyag számlát.

A város számos vezetője felismerte, ha saját energiát termelnének, nagyban megoldódna a probléma. A fűtőolaj, főleg a fűtés és más fosszilis tüzelőanyagok (szén, villamos energia) ára alávágja a gazdasági kibontakozást. Rájöttek, hogy függetlenedni kell, az energiát önellátó módon kell előállítani, ez volt az első lépés, így csökkeni fog az energiafelhasználás.

1990-ben, a város végre kidolgozott egy energiahatékonysági programot: minden középület új szigetelést kapott és minden utcai világítást energiatakarékos izzóra cseréltek. Így csökkentek az energia költségek a város központjában közel 50%-al. Mivel jelentősen javult a hatékonyság, a város elfogadott egy következő javaslatot, hogy eltávolítsák a fosszilis tüzelőanyagok használatát az összes középületben, és ezáltal arra törekedjenek, hogy több pénzt tudjanak invesztálni a helyi gazdaságba.

FŰTÉS helyi forrásokból

Nincs sok szél Güssingben, de a biomassza bőséges, a város körül 133 hektáron (328 hektár) erdő van.

Egyes helyi lakosok felismerve, hogy ott van a fa az erdőben és nem használják, létre hoztak egy távfűtési állomást első körben hat otthonban. A sikeren felbuzdulva több kisebb távfűtő rendszert építettek ki. A polgármester, aki keresi a módját, hogy újjáélessze a várost, 1996-ban a fűtési rendszert kibővítette az egész városra és szintén villamos és megújuló nyersanyagokat használtak, egy 5 kilométeres sugarú körben, fenntartható erdőgazdálkodási módszerekkel.

 

Aztán 2001-ben a szövetségi kormány segítségével biomassza erőművet telepítettek (elgázosított növények), az elhullott faforgácsokból, hulladék fából.

Ez volt az első közüzemi méretű erőmű a maga nemében a világon. Az üzem külön használ gőz és szén-hidrogént, ekkor a molekulák rekombinálódnak, melyben létejön egy formája a földgáznak a városi erőműben.

A gyár átlagosan 2 megawatt villamos energiát és 4,5 megawatt hőenergiát állít elő, ami több mint elég a város igényeinek. A város átalakítja a repcét is biodízellé, amely a töltőállomásokon értékesíthető, üzemanyag formájában,

2007-ben a New York Times számolt be Güssing városáról. Güssing volt az első város, ahol csökkentették a széndioxid-kibocsátást több mint 90%-al. Így ez az adat vonzza a folyamatos tudósításokat, politikusokat, és az öko-turistákat. Egy évvel később a város épített egy kutatóintézetet, ami összpontosított a termikus és biológiai gázosítás folyamatára, vagyis a második generációs üzemanyagokra.

Ugyanebben az évben a napenergia gyártó kezdte meg a napelem modulok hasznosítását Güssingben. Egy év alatt 850 megawatt termelés történik, és 140 főt foglalkoztat.

Számos fotovoltaikus és termikus napenergia cég költözött Güssingbe, és építettek demonstráló létesítményeket a városban.

A kis város nettó energia termelő-generálóvá vált, több megújuló energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

Összesen több mint 30 erőmű található 10 kilométerre a várostól, amik a megújuló energiával kapcsolatos technológiát alkalmaznak. Most az a cél, hogy a tanulságokat kiterjesszék a teljes 27.000 fős tartományra, hogy önellátók legyenek, és saját maguk állítsák elő a megújuló energiákat.

 

Jelenleg mintegy 400 ember jön hetente Güssingbe, hogy meglátogassák az erőműveket. Még Ausztria kedvenc híressége az egykori kaliforniai kormányzó is a megújuló energiaforrások híve, – Arnold Schwarzenegger 2012-ben látogatott el Güssingbe, ahol azt nyilatkozta, hogy ”Güssing, egy zöld szigetté vált”. „Ti építettetek saját távfűtési rendszert, ezáltal létrehozva saját villamos energiát, jól működik a biomassza erőmű, szintetikus földgázt nyertek fából, új üzemanyagokat hoztok létre, és a kutatási labor is remekül funkcionál. Mindezt láttam a saját szememmel. Mindenkinek követni kell a példát. Az egész világnak Güssingé kell válnia”

A városban jelenleg 60 új cég van, 1500 új mukahely jött létre és az éves árbevétele 17.000.000 $, többek között az energia értékesítés miatt. Növekszik a megújuló energia szektor. A belvárost már átépítették, és a fiatalok is látnak perspektívát az ott tartózkodásban.

Güssing példáját követi egész Ausztria, az energia függetlenedési folyamat beindult. A város példája azt mutatja, hogy nem csak egy nagy megújuló jövő lehetséges, hanem gazdaságilag is előnyös.

Schwarzeneggert kell idézni, mikor elhagyta a száját az a mondat: “Mindjárt jövök.”