Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán azt tervezi, hogy hatalmas úszó naperőműveket épít

2015.01.14

Japán megkezdte két úszó napenergia erőmű építését, amely része lesz a hatalmas, 60 megawatt úszó megújuló energia hálózatnak. (A fukushimai katasztrófa után Japán a második helyen áll napelem telepítésekben.) Az egyik a Kyocera meglévő napenergia erőmű, amely 70 MW teljesítményű és kilóg a Kagoshima öböl déli partján Japánban.

Japán viszonylag rövid szárazföldi területtel rendelkezik, de ez nem akadályozza őket abban, hogy befektessenek megújuló energiaforrásokba. A napelem nagyvállalatok a Kyocera Corp., a Century Tokio Leasing Corp. és Ciel Terre bejelentette, összeállnak, hogy két hatalmas úszó naperőművet építsenek, mely 2015 áprilisára készül el. Ez csak az első kettő,- a tervezett hálózat mintegy 30 úszó 2 megawatt-os erőművekből állna, amelyek képesek együttesen 60 MW teljesítményre, a Kyocera szóvivője mondta Chisaki Watanabe a Bloombergek.

Ezek közül az első úszó napenergia-napelem gazdaság is épít majd egy 1,7 MW-os villamosenergia-termelő kapacitást, így a világ legnagyobb úszó naperőműve lesz. Az építés ebben a hónapban indul a közlemény szerint, a Nishihira tó felszínén, a Hyogo prefektúrában, Osakától nyugatra. A második kapacitása 1,2 MW lesz, és a Dongping tó lesz az otthona, a jelentések szerint 2015 áprilisára készülhet el. A Digital Trends szerint, csak az első két úszó naperőmű lenne elég erős ahhoz, hogy kielégítse 483 és 967 közötti háztartás energiaigényét.

Az úszó erőművek nem helyet takarítanak meg – mivel a panelek a vízen vannak elhelyezve, viszont itt a hűvösebb hőmérséklet, számukra hatékonyabb. India is nemrég installált fektetett lebegő napelemeket, a Kyocera és a Century Tokyo partnereként 2012 augusztusában, mintegy 93 MW napenergia erőművet – a Bloomberg jelentések szerint. Eddig 22 MW napenergiát termel a friss rendszer.