Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Németországban napenergia rekord

2015.01.22

Annak ellenére, hogy meglehetősen szürke ország, az átlagos napsugárzás szintje rosszabb, mint akár az amerikai Northwestnek vagy Alaszkának, ennek ellenére Németország a világ vezető napenergia-napelem nagyhatalma. 2014 Június 6-án, 13:00-02:00 között, a napenergia termelés rekordot döntött: 24,24 GW a Fraunhofer ISE napenergia kutatóintézet szerint.

Ez volt pénteken. Az egész héten, a német napenergia-rendszerek által generált energia 1,26 TWh villamos energia, ez egy új rekord az országban. Hétfőn, június 9-én a német napenergia termelés nőtt: 23,1 GW-ra. Mivel nemzeti ünnep volt, így kevesebb villamosenergia-igény lépett el, így újabb rekord született.

Természetesen, a késő tavaszi nap segíti mindezt, de egyik sem lenne lehetséges anélkül, hogy Németország erős napenergiában. Azonban a napenergia piac, egy másik technológiát is előtérbe helyez, ez pedig az energiatárolás. A napenergia nagy piaci részesedése lenyomta a nagykereskedelmi villamos energia árakat. Ha a termelők képesek olcsón tárolni a napenergiát, az segítene, hogy kiegyenlítse a villamos energia árak hullámzását.

“A nagy mennyiségű napenergia termelés egyértelműen mutatja, hogy Németországban szükség lesz több energiatároló kapacitásra a jövőben.”

Már több mint 1,4 millió fotovoltaikus rendszer gyártása történt meg és üzemel Németországban, főleg napos időben, dél körül.” Mondja Tobias Rothacher a megújuló energiák szakértője, a Trade & Invest-től. A tárolás valóban növekszik, és a költségek csökkenek. 4000 új tároló rendszert adtak át Németországban, mivel volt egy ösztönző lakossági lítium-ion akkumulátor beruházás egy évvel ezelőtt. Ez ugyanaz a fajta ösztönzés, ami az ország napenergia növekedését szorgalmazta.